Asociaţia Pro Democraţia

ONG
Asociaţia Pro Democraţia

Asociația Pro Democrația (APD) este o organizație neguvernamentala, non-profit și nepartizană, înființată în anul 1990. APD are în prezent 31 de cluburi in care activează peste 1000 de cetățeni (voluntari si membri). Din anul 1998 a luat ființă Asociația Pro Democrația Club Ploiești. După o pauză de trei ani, a reapărut sub conducerea doamnei Denisa Dumitrescu începând cu anul 2002. Din 2006 asociația este condusă de domnul Pîrvulescu Cezar, doamna Denisa Dumitrescu având în continuare o funcție onorifică.

Misiunea Asociației Pro Democrația este de a întări democrația la nivel național și internațional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale Asociației Pro Democrația sunt: îmbunătățirea relației dintre alegatori și aleși, corectitudinea procesului electoral, educația civică, participarea cetățenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparenta instituțiilor publice și controlul societății civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.

Viziunea asociației este o societate în care participarea cetățenilor asigură responsabilizarea funcționarilor, a aleșilor și eficiența guvernării.

Prin voluntarii săi, care activează în cele 25 de județe, Asociația Pro Democrația a determinat modificarea legii electorale în ceea ce privește statutul observatorului intern, a observat alegerile locale, parlamentare și prezidențiale din 1992 până în prezent (în țară și, din 2004, și în regiune), a organizat forumuri de candidați, întâlniri între politicieni și grupuri de interese pentru elaborarea unor proiecte de lege, seminarii pe tema educației și participării civice.

Pentru perioada (2015-2017), Asociația Pro Democrația își propune următoarele obiective: asigurarea corectitudinii și administrării procesului electoral la nivel național și internațional; dezvoltarea mecanismelor specifice democrației participative, în special prin susținerea practicilor democratice la nivel microsocial; consolidarea și depolitizarea administrației publice centrale și locale și promovarea bunei guvernări; promovarea unor coaliții la nivel național și internațional pe domeniile de expertiza ale APD; creșterea capacității instituționale a APD; combaterea discriminării de orice fel la nivel național și internațional.

Principiile de funcționare ale Asociației sunt: nonpartizanatul politic – în activitățile sale Asociația Pro Democrația nu favorizează nici un fel de ideologie politică, partid, candidat, formațiune politică sau coaliție a acestora; voluntariatul – activitățile din cadrul programelor Asociației sunt desfășurate în mod preponderent în regim de voluntariat de către membrii Asociației sau persoane ce se alătură acesteia pentru realizarea unui anumit proiect; autonomia cluburilor și repartizarea puterii de decizie pe regiuni, județe și cluburi.

APD Club Ploiești a participat la toate procesele electorale și referendumurile naționale din 2002 și până în prezent având o medie de 250 de observatori voluntari, care au raportat modul de desfășurare al acestora. S-a implicat în dezbateri publice (împreună cu Asociația Altphel, în urma unei dezbateri și împreună cu locuitorii din zonă a blocat construirea unui mall în spațiul verde din apropierea Pieții Anton și a unui hotel în parcul de la Gara de Sud), împreună cu Asociația Centrul de Resurse Apollo în programe de incluziune sociale și antidiscriminatorii, în programe precum „LEGE ȘI TRANSPARENȚĂ” împreună cu „Transparency International România” și Asociația Pro Democrația Club București și cu Centrul Național, în promovarea ideilor democratice prin amabilitatea și cu sprijinul instituțiilor mass media cum sunt Gazeta de Sud – Est, televiziunile „Valea Prahovei”, „Prahova TV” și „Ploiești TV”.

Distribuie acest articol:

Socials